Povećanje i bolje iskorištenje prostora se može postići boljim rasporedom namještaja, probijanjem novih vrata na prikladnijim mjestima, spajanjem dvije prostorije u jednu ili razdvajanjem neke druge u dvije i slično. Ukoliko se na taj način nisu postigli željeni efekti onda je rješenje nadogradnja u visinu, u širinu ili u zemlju. Međutim, postoje i određeni razlozi protiv nadogradnje: što je kuća veća to su troškovi spoljašnjeg održavanja veći, poskupljuje grijanje, proširenjem kuće smanjuje se površina dvorišta.

Razmislite o sljedećem:

  • Može li se raspored i funkcionalnost Vašeg stana ili kuće poboljšati izmjenom namjene pojedinih prostorija?
  • Je li adaptacija legalna, odnosno pravno regulisana (u slučaju većih radova)?
  • Hoće li se namjeravana adaptacija kasnije pokazati praktičnom u pogledu instalacija, komunalija, blizine i pristupačnosti ostalih prostorija i napokon, troškova gradnje?
  • Hoće li unutrašnjost i spoljašnjost dobiti ili izgubiti na estetskom izgledu?

Nadogradnja je najbolji, a nekad i jedini način da dobijete novi prostor koji trebate, treću spavaću sobu, radnu sobu, trpezariju ili sobu za igranje. Prvo treba dobro razmislite čemu će prostor služiti, gdje će se graditi i koja će se vrsta konstrukcije upotrijebiti.

Ukoliko se pak od sporedne prostorije želi napraviti prostorija za stanovanje, onda je potrebno ispitati pristup kanalizacijskoj mreži, zaštitu protiv provale, sporedni izlaz u slučaju požara i mnoga druga pitanja.