Ukoliko želite da manji prostori vizuelno izgledaju veći zidove bojite hladnim, svjetlijim tonovima, jer hladne boje bolje izazivaju osjećaj udaljenosti nego tople boje. Preporuka je da koristite kvalitetnije perive boje sa mat ili polumat efektom jer one bolje reflektuju svjetlost.

Plafon je najbolje okrečiti u bijelu ili svjetliju nijansu, jer se plafoni obično nalaze u sjenci. Ukoliko želite da se plafon podudara sa bojom zida, izaberite dvije do tri nijanse svjetliju boju u odnosu na boju zida, ili razrijedite boju zida sa bjelom bojom u odnosu od 30% do 70 % bijele boje.

Ukoliko je plafon nizak, bijela boja može izazvati osjećaj da je visočiji. Takođe, možete da zidove obojite vertikalnim linijama kako biste poboljšali osjećaj visine. Ukoliko želite da neku prostoriju učinite vizuelno manjom te izazovete osjećaj udobnosti i intimnosti, primijenite tamnije boje za zidove ili pak za plafon a što će ga učiniti vizuelno nižim. Kombinovanjem toplijih boja sa tamnijom nijansom mat boje učinit će da predmeti djeluju bliže a prostor će se vizuelno smanjiti.

U moderno dizajniranim prostorima uglavnom se koristi jedna osnovna boja ili paleta srodnih, ujednačenih boja, a detalji se naglašavaju u drugoj boji.

Svjetlijim bojama nikoga nećete prevariti da Vam je soba veća nego što jeste, pa zašto onda ne biste imali boje koje volite u maloj sobi. Ako Vam se dopadne neka tamnija nijansa, ali Vas je i dalje strah da sa njom okrečite cijelu sobu, probajte da okrečite jedan centralni zid, kako bi ste ga naglasili.