Uređenje i namjena unutrašnjeg prostora

Na samom početku bitno je razmisliti da li su se sa postojećim rasporedom namještaja zaista iscrpile sve mogućnosti.

Uređenje hodnika i stepenica je prilično složen zadatak. Ulazeći u kuću gosti najprije ugledaju hodnik, zato ga je potrebno učiniti što prijatnijim, a budući da se u hodniku vremenski malo zadržavaju mogu se staviti neki snažniji i jači detalji.

Dnevni boravak je najprometnija prostorija u kući ili stanu. Zato on mora djelovati udobno i nenametljivo u svakoj prilici. Raspored namještaja u svakom slučaju mora biti prilagodljiv tako da se u prostoriji za dnevni boravak može udobno smjestiti više osoba. Pri tom se manje grupe ne smiju osjećati izgubljeno, a velike skučeno u prostoru. Tokom upotrebe sobe za dnevni boravak neminovno ćete kupiti i neke nove predmete, kao što su slike, prostirači, knjige i namještaj, a sve to treba vješto rasporediti u prostoru.

Mnogo je uobičajenih poslova, kao što su, pranje i peglanje veša i neke sitne popravke koje se obavljaju kod kuće. Još je mnogo više toga čime biste se mogli baviti radi zarade. Takvi se poslovi lakše obavljaju u prijatnijoj okolini: što je posao dosadniji, to bi stimulativnije trebalo biti radno mjesto. Često je nemoguće žrtvovati čitavu sobu nekom hobiju ili poslu određene struke. Najčešći radni prostor su tzv. radne sobe, u kući ima i takvih prostorija koje se koriste neredovno, kao što su ostave za stare stvari. Njih ne treba zanemarivati. S malo planske smišljenosti mogu se iskoristiti i najmanji prostori u kući.

Spavaća soba se smatra polovinom kuće, a često je i nedovoljno iskorištena. Uvođenjem centralnog grijanja sve je opravdanije korištenje spavaćih soba tokom cijelog dana, a to je čini i mnogo zanimljivijom. Prije planiranja ambicioznih, višenamjenskih rješenja, morate najprije razmotriti osnovnu namjenu spavaćih soba, uzimajući u obzir ne samo neophodne elemente, kao što je krevet, ormar i opšti raspored namještaja, već i druge potrebe kao što su povezivanja spavaćih soba sa kupatilom.

Kada je u pitanju dječija soba treba svakako imati na umu da će se ona u kratkom vremenu morati prilagoditi različitim promjenama. Jedna od takvih promjena je i povećanje članova porodice u malom vremenskom razdoblju. Pokućstvo bi, ako je moguće, trebalo biti prilagođeno uzrastu djeteta, ali imajte na umu da će igračke ubrzo ustupiti mjesto školskim knjigama, a manji odjevni predmeti većima, pa se u tom smislu moraju mijenjati prostor i namještaj.

Trpezarija bi trebalabiti tako smještena i organizovana da donošenje jela ne predstavlja nikakve poteškoće, da se vrata jednostavno i lako otvaraju i zatvaraju ili da ih uopšte nema, te da bude u blizini kuhinje. U manjim stanovima obično trpezarija ne postoji kao zasebna prostorija.

Prilikom planiranje nove kuhinje potrebno je razmotriti sljedeća pitanja: kome je namijenjena, za koliko osoba, koji su osnovni sastojci, te kako se uklapaju u cjelinu. Nakon toga, potrebno je napraviti spisak potrebne opreme u kuhinji. Ako ne možete odjednom kupiti svu željenu opremu, ostavite u kuhinji mjesta za naknadno kupljene uređaje.

Njega tijela razvila se u intenzivnu dnevnu obavezu savremenog čoveka kojoj posvećuje prilično vremena i pažnje. Njezi tijela pridružuje se i potreba da kupatilo na neki način bude mjesto za održavanje zdravog psiho-fizičkog stanja. Uveče se u kupatilu oslobađamo i tjelesne nečistoće i psihičke napetosti koje su se nakupile tokom dana, a ujutru u kupatilu tražimo osvježenje i mogućnost da dan započnemo s osjećajem lagodnosti. U kupatilima se više pažnje posvećuje izdašnoj i svrsishodnoj rasvjeti, ugrađuju se dodatni elementi namještaja, sve se podrazumijeva da se udobnost na koju smo navikli u stanu unese u punoj mjeri i u ovu prostoriju i da se dočara umirujuća udobnost sklada i opuštenosti.

Stanovanje u jednoj sobi

Danonoćni boravak u jednoj prostoriji može postati vrlo zamoran. Zato je u takvom stambenom prostoru neophodna maksimalna prilagodljivost namještaja i njegov raspored. Trebalo bi da se sve stvari jednostavnim i brzim promjenama prilagode trenutnoj aktivnosti. Izbjegavajte prilagodljiva rješenja kod kojih se uvijek nešto mora pomjerati ili prenositi s jednog mjesta na drugo. U svakom slučaju, odlučite li da živite u jednoj jedinoj prostoriji, preispitajte prethodno svoje navike i potrebe i odgovorite na neka pitanja:

Suterenski stanovi

Mnoge kuće imaju prostorije u visini zemlje, poznato kao suterene i podrume pod zemljom. Sutereni i podrumi su uglavnom mračni i vlažni pa je mišljenje da mogu korisno poslužiti jedino kao ostave, za spremanje viška stvari ili sezonske opreme. Predlažemo Vam da razmislite kako bi se taj dragocjen prostor mogao maksimalno iskoristiti.

Porodične kuće

Za porodičnu kuću je važan je spoljašnji izgled, ali još je važniji unutrašnji raspored prostorija i mogućnosti. Za početak, važan je sam položaj kuće, u smislu da li je kuća zaklonjena drvećem, da li je ograđena visokom ogradom, kakav je stil uređenja ostalih kuća u blizini, te da li su mogućnosti uređenja ograničene.