Svaka boja spektra može se uklopiti u bezbroj zanimljivih šema. Neke od osnovnih kombinacija su:

  • neutralna
  • monohromatska
  • harmonična
  • komplementarna

Neutralna šema boja – savršena podloga za izlaganje zanimljivih dodataka poput vaza ili slika, čija ljepota će najviše doći do izražaja na neupadljivoj bijeloj ili bež podlozi.

Monohromatska šema boja – iako se zasniva na jednoj boji, može biti itekako zanimljiva. Upotrijebite li nekoliko tonova iste boje, npr. svijetlije i tamnije tonove zelene boje, i uz to dodate i različite teksture, rezultat će biti prostor koji je provokativan, ali ujedno i smirujući. Monohromatska šema može se koristiti u svim prostorijama, a idealna je za dnevnu ili spavaću sobu.

Harmonična šema boja – nastaje ako koristimo boje koje se nalaze jedna do druge na spektru boja, poput plave i zelene ili žute i narandžaste. Ova šema takođe se može koristiti u svim prostorijama, jer zahvaljujući nedostatku agresivnih kontrasta, djeluje opuštajuće.

Komplementarna ili kontrastna šema boja – sastoji se od boja koje se na spektru nalaze jedna nasuprot druge, poput zelene i crvene ili žute i ljubičaste. Te dvije boje su u prirodnom skladu te se savršeno nadopunjuju i ističu. Ova šema u kojoj se “suprotnosti privlače“ veoma je aktivna i stoga pogodna za prostore u kojima se boravi samo kraće vrijeme, npr. restorani brze hrane.

Žuta boja sunca ima poruku sjaja i svjetlosti, podstiče bolje raspoloženje i povećava optimizam, korištenjem ove boje unosite pozitivnu atmosferu i osjećaj sjaja. Žuta boja stimuliše dobro raspoloženje, mentalnu energiju i jasnoću misli.

Crvena boja je snažna boja koja podstiče na akciju,energiju, pa ukoliko se osjećate iscrpljeno i ne dostaje vam energije ovo je jedna od kombinacija koja možete da unesete u svoj dom ali ipak ne u velikim količinama da ne bi imala suprotan efekat.

Zelena boja podstiče rast i razvoj, ona se koristi za podsticanje i pozitivnu energiju. Ova boja se nalazi između toplog i hladnog spektra boja, koristi se za spavaće sobe, kuhinje u različitim nijansama, i ne preporučuje se za sobe gdje ima prevelike dinamike.

Bijela boja je osnova i pomaže u isticanju drugih boja, to je boja čistoće i jako često se koristi u hodnicima, ali i u prostorijama u kojima se duže boravi predlažemo kombinaciju boja sa bijelom.

Crna boja, jako impresivna boja, ako se koristi u kombinacijama može stvoriti impresivnu podlogu ili pozadinu za druge boje. Ako se pretjera može djelovati jako depresivno, nije povoljna za dečije sobe, ali je povoljna za velike prostorije ili za jedan zid koji može da izdvoji dio prostora kao cjelinu.

Siva boja je boja ravnoteže i kompromisa, ali sa često koristi za poslovne prostore jer daje dozu ozbiljnosti i formalnosti, preporučujemo da je koristite za kancelarije, radne sobe ili u prostorijama gdje se obavljaju poslovne aktivnosti.

Plava boja je boja koja smanjuje napetost, stres, a podstiče mudrost, preporučujemo da se koristi u spavaćim sobama, diječijim sobama. Ova boja se ne preporučuje u dnevnom boravku i u kuhinji.

Ljubičasta boja, tamniji ton ljubičaste boje se preporučuje za spavaće sobe, a svjetliji ton za dnevne sobe ili sobe gdje je dinamika najveća. Ljubičasta boja se povezuje sa meditacijom i poštenjem.

Roza boja je smirujuća, izuzetno ženstvena boja koja pojačava romantiku i dječiju razigranost, preporučuje se za dečije sobe i spavaće sobe.