Boje utiču na naše živote više nego što mislimo. Ulaskom u prostoriju, prvo primjetimo boje, jer su baš one zaslužne za formiranje prostora, a tek onda oblike namještaja koji je sadržajno upotpunjuje.

Boje mogu uticati na to hoćemo li u nekoj prostoriji boraviti više ili manje vremena, kako ćemo se u njoj osećati, zato je važno pronaći baš one boje i nijanse koje najbolje odgovaraju nama samima, ali i funkciji tog prostora.

Spektar boja se sastoji od šest osnovnih boja (primarne i sekundarne) a njihovim međusobnim miješanjem stvaraju se nove boje (tercijarne).

Primarne (osnovne) boje su: plava, crvena i žuta. One nisu formirane mješanjem drugih boja ali se njihovim mješanjem mogu dobiti sve ostale boje spektra.

Sekundarne boje su nastale miješanjem dvije primarne boje u jednakim razmjerama., pa tako je narandžasta nastala miješanjem crvene i žute, zelena miješanjem plave i žute, a ljubičasta je spoj plave i crvene.

Tercijarne boje su na primjer narandžasto-crvena, narandžasto-žuta, žuto-zelena, plavo-zelena, plavo-ljubičasta i crveno-ljubičasta. Svaka od njih sastavljena je od jedne sekundarne i jedne primarne boje.

Temperatura boje zavisi od njene pozicije na spektru, pa su tako hladne boje plava, zelena i ljubičasta, dok su tople crvena, narandžasta i žuta