Adaptacija kuće, stana ili poslovnog prostora obuhvata mnogo različitih ali istovremeno povezanih i međusobno zavisnih radova. Ukoliko se izvrši dobro planiranje radova mogu se izbjeći nepotrebni zastoji, prekidi i ponavljanje radova. Prije samog početka, pametno bi bilo izmjeriti sve prostorije i napraviti crtež. Takođe, korisno je napraviti listu nedostataka koji se mogu podijeliti na: građevinske  nedostatke (oštećenja i pukotine na zodovima), nedostaci na instalacijama (začepljenje, oštećenje, dotrajalost) i nedostaci uzrokovani prirodnim uticajima (vlaga, crvotočine). Zatim je potrebno razmisliti o rasporedu unutrašnjih prostorija, u smislu iskorištenja prostora, rasporeda namještaja te namjene svake prostorije.

Mnogo je onih koji se povode za tradicijom, pa su na primjer mišljenja da dnevni boravak mora uvijek biti u prizemlju a spavaće sobe na spratu. Jednostavno prepustite se mašti i kreirajte sopstvene kreacije.

Izmjerite sve komade namještaja koje posjedujete ili namjeravate kupiti, ucrtajte ih u plan, (imajući u vidu sve prometne površine u stanu i odnose između pojedinih područja-prostorija).

Ako pravovremeno razmislite o namjeni prostorija i njihovih dijelova, brzo ćete doći i do konačnih rješenja za rasvjetu, za vrstu pokrivača poda i materijala za oblaganje zidova. Ucrtajte u plan položaj rasvjetnih tijela i zabilježite sva opažanja i zaključke što se tiču podova i zidova u prostorijama koje namjeravate adaptirati.